skip to Main Content
Image1

Òscar Garcia Pañella i Adrià Martin intervenen al Programa Popap de Catalunya Ràdio per parlar-nos de la importància dels jocs aplicats a la salut i l’esport

Ahir, Òscar Garcia Pañella, Director Acadèmic d’ENTI-UB, la Universitat del Videojoc i Adrià Martin, Director del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport EUSES-UdG, la Universitat de la Salut i l’Esport, van participar en el Programa Popap de Catalunya Ràdio, en el qual, van oferir la seva experta opinió sobre la importància dels Serious Games o jocs aplicats a la salut i l’esport.

Educar i motivar són dos dels objectius d’aquests jocs seriosos. Tal com comenta Pañella, l’objectiu d’aquest tipus de jocs aplicats és desenvolupar algun àmbit competencial, algun aprenentatge, canvi d’actitud o de comportament. Ara bé, el component lúdic, també ha de ser-hi present, per poder copsar fites tan importants com seguir un tractament de quimioteràpia, rehabilitar-se d’una lesió, recuperar-se d’un postoperatori o deixar de fumar.

Lògicament, tal com assenyala Pañella és essencial crear una bona història, introduir imatges atractives, oferir incentius al pacient, per tal de garantir la seva motivació i una major adherència. L’eficàcia dels Serious Games ha estat comprovada en projectes com el de l’Hospital de Sant Joan de Déu per afavorir els hàbits saludables entre els adolescents i també, en altres estudis internacionals com el de la Universitat Southern Califòrnia, amb la col·laboració d’altres universitats de los Ángeles, Ohio (Texas), Austràlia, en el qual, es va demostrar que els jocs aplicats van aconseguir reduir el patiment en els postoperatoris dels nens malalts o dels ferits de guerra, en un 41,2%.

D’altra banda, Adrià Martín, Director del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport a EUSES-UdG, la Universitat de la Salut i l’Esport, assenyala que des del Grau en CAFE i Fisioteràpia, s’intenta oferir la perspectiva tècnica del joc. Així com des d’ENTI-UB, Universitat pionera a tot l’Estat en oferir un Grau en jocs aplicats, s’encarreguen de dissenyar aquests jocs; nosaltres des d’EUSES, els hi donem la perspectiva tècnica, valorant diversos aspectes perquè l’activitat que realitzi el nen o l’adult sigui la correcta.

Segons Martín, caldria incorporar progressivament els jocs aplicats a l’esport als itineraris acadèmics, perquè aconsegueixen millorar la salut dels nens i els adults. Un aspecte a tenir en compte; doncs, a Espanya un de cada 10 nens té sobrepès. Aquests jocs, també poden aconseguir incrementar l’interès dels ciutadans per l’esport, aconseguint revertir xifres com les de la darrera enquesta del 2015, segons la qual, el 47% de la població mai practica esport. Un exemple atractiu: RiderState, una aplicació que es marca com a objectiu conquerir el món sobre una bicicleta. Es tracta del primer joc geolocalitzat sobre dues rodes que introdueix als participants en una aventura de conquesta i domini de territoris, amb l’objectiu de fer més km i esport.

En definitiva, tots aquests aspectes relacionats amb els jocs aplicats a la salut i l’esport, els podràs conèixer en profunditat a la primera escola d’estiu dedicada als Serious Games for Health and Sport de la mà de la Harvard Medical School, ENTI-UB i EUSES. Gràcies a les sinergies entre aquestes tres universitats, del 3 al 7 de juliol tindrà lloc aquesta formació única a Barcelona, especialitzada en un sector amb àmplies perspectives de futur i creixement, adreçada als professionals de la salut, de l’esport i de les noves tecnologies.

A més, aquesta primera escola serà conduïda per un professorat de primer nivell. Entre els quals, a banda d’Òscar Garcia Pañella, Doctor en Realitat Virtual aplicada en medicina, expert en temàtiques com les Tecnologies de l’Entreteniment, els Serious Games, la gamificació i la creativitat i Adrià Martín, Doctorand en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, amb una àmplia experiència professional com a Tècnic a l’Observatori Català de l’Esport i membre de la junta directiva de l’Associació Espanyola d’Investigació Social Aplicada a l’Esport (AEISAD); també, comptaràs amb professionals de la talla de: el Dr. Yuri Quintana, professor de Medicina a la prestigiosa Harvard Medical School (Boston, Estats Units) i especialitzat en temes de sistemes globals d’informació sanitària, aplicacions e-salut globals, informàtica clínica; Mariano Gacto, Doctor en Gestió de Qualitat Assistencial en Serveis de Salut; Raúl Peláez, expert en anàlisi de dades del Futbol Club Barcelona, des de l’any 2010 i Dani Romero, Doctor en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i Soci fundador, CEO i preparador físic al centre de medicina esportiva, ReSport Clinic de Barcelona.

 

Back To Top