skip to Main Content
Captura De Pantalla 2015 11 09 A Les 11.20.50 1024×578

Òscar Garcia Pañella, Director Acadèmic d’ENTI-UB, assenyala la necessitat de treballar en equip per crear solucions innovadores i experiències memorables, en el marc de l’acte de celebració dels 20 anys del sistema d’acreditació de la Formació Continuada

Aquest matí Òscar Garcia Pañella, Director Acadèmic d’ENTI-UB, la Universitat del Videojoc, ha portat a terme una interessant ponència en el marc de l’acte de celebració dels 20 anys del sistema d’acreditació de la Formació Continuada a la Sala d’Actes del Col·legi de Metges de Barcelona.

En primer lloc, el nostre Director Acadèmic ha ofert una breu introducció sobre ENTI-UB, la Universitat del Videojoc, una escola pionera en noves tecnologies i la primera a oferir el Grau en Continguts Digitals Interactius (Grau Developer) a tot l’Estat. Seguidament, Garcia Pañella ha fet referència a la III edició del curs de Serious Games for Health & Sport, que tindrà lloc del 25 de juny al 29 de juny, vinculant-ho amb la publicació del llibre Serious Games for Health. Mejora tu salud jugando’, la primera publicació pràctica que s’edita a Espanya sobre jocs aplicats a la salut.

D’altra banda, Garcia Pañella també destacat la importància de la cocreació, és a dir, la necessitat de treballar en equips amb perfils diferents. Un aspecte, al qual, els professionals sanitaris estan molt acostumats i al qual, s’han d’acostumar altres sectors per tal d’aconseguir solucions innovadores. Per això, són tan importants esdeveniments com els hackatons o les jam today, etc.

En aquest context, Pañella també ha destacat la importància de garantir experiències memorables; doncs, qualsevol persona, client, pacient o col·laborador busca viure una bona experiència, moments inoblidables. En aquest punt, Pañella ha esmentat la figura del ‘Viatge de l’heroi’ o ‘Monomito’, un terme emprat per l’autor Joseph Campbell, fa uns 60 anys, que fa referència a una estructura narrativa trobada en grans èxits comercials com el de la Guerra de les Galàxies, el Rey León, Avatar, etc. Una comparació que ha posat sobre la taula per connectar-la amb el professional sanitari i extreure aspectes relacionats amb el disseny de jocs i experiències memorables.

En tot aquest context, Garcia Pañella remarca que és essencial tenir en compte la narrativa, la metàfora, el transmèdia i escollir les plataformes, on saps que tens la teva audiència. També ha introduït el concepte de vuca (volàtil, incert, complex i ambigu). Un terme que descriu el món o la societat que vivim actualment i per tant, el tipus de solucions que s’han de buscar a vegades a problemàtiques de sempre. Finalment, Pañella també ha distingit entre gamificació, jocs aplicats a la salut, com per exemple per combatre el càncer infantil, per ajudar als fisioterapeutes o per aspectes relacionats amb la tolerància al dolor i ha diferenciat entre jocs o videojocs comercials i simuladors.

Back To Top