skip to Main Content
Captura

El creixement imparable de les noves TIC en salut: el mercat de les tecnologies cervell-ordinador es multiplicarà per 10 al 2025

El passat mes de juny es va celebrar la segona edició del Future Industry Congress a Barcelona, un esdeveniment amb la finalitat d’inspirar reflexions sobre els canvis tecnològics que tindran lloc en un futur. En aquest context, es van posar sobre la taula les innovacions cervell-ordinador, que segons Felip Miralles, director de la unitat d’eHealth del centre tecnològic Eurecat i doctor en Enginyeria i Tecnologies Avançades, es multiplicarien per 10 abans del 2025 a tot Europa.

Sens dubte, aquest tipus de tecnologies tindran una incidència creixent en els àmbits de la monitorització de la salut, en camps com la rehabilitació, els tractaments mèdics, mitjançant la neuroestimulació per tractar malalties neurològiques i també, en la promoció d’hàbits saludables, l’aprenentatge i el context lúdic.

De moment, les tecnologies cervell-ordinador impacten en un col·lectiu molt concret, que són les persones amb discapacitats, però tal com va remarcar Miralles es creu que el 2025 s’estarà parlant de milions d’usuaris, en comptes de milers, perquè aquestes tecnologies s’incorporaran en el tractament de discapacitats lleus, malalties neurodegeneratives i en la rehabilitació motora i cognitiva general, així com als videojocs o l’educació.

Durant la seva ponència, Miralles va posar exemples de tecnologia cervell-ordinador ja existents, com Backhome, que permet llegir els impulsos del cervell perquè pacients que han patit un ictus amb conseqüències greus puguin millorar la seva autonomia física i social, o el projecte Innobrain, que Eurecat està desenvolupant amb l’Institut Guttmann per millorar les tecnologies de rehabilitació cognitiva.

En definitiva, aquest tipus d’avenços tecnològics són totalment necessaris per donar suport i ajudar a què el pacient rebi una informació completa i a la seva mida. Avancem progressivament cap a la salut e-health; és a dir, cap a una transformació del sistema sanitari, en el qual, l’usuari serà més autònom, gràcies a la utilització d’eines tecnològiques que s’adapten a la persona en tot moment, permetent seguir els tractaments i consells mèdics més còmodament.

Les noves tecnologies com els Serious Games, les apps sanitàries, els wearables, el Big Data, la gamificació, etc., marcaran el futur del món de la salut. Si vols estar al dia de tots aquests canvis; fes ja la teva matrícula a la III edició del Curs en Serious Games for Health and Sport que tindrà lloc a Barcelona del 25 de juny el 29 de juny del 2018.

Back To Top